AWARDWINNAARS
AWARDWINNAARS 2023/2024
Muziek
Voorgedragen door
Jorrit Tamminga
Conservatorium van Amsterdam
Jorrit Tamminga:
“Ramin Trafeshi combineert literatuur, drama, dans en theater met zijn muziek om verhalen te vertellen, emoties te uiten en na te denken over de samenleving en zijn omgeving. In de eerste plaats is hij een scherp waarnemer en vervolgens een expressieve componist. Hij probeert via zijn muziek een brug te slaan tussen culturen uit het Oosten en het Westen.”
Docent Willem Jeths:
“Ramin is beleefd, vriendelijk, intelligent en altijd bereid om anderen te helpen om ze te laten stralen. Hij heef een immense energie, is nooit meteen tevreden. Maar door zo kritisch te zijn, ontstaan composities met het mes op tafel, altijd op het scherpst van de snede. Meer dan eens een week te laat, maar dan heb je ook wat! Van solo tot orkest, van opera tot arrangement: alles staat als een huis!”
Lees het interview met Ramin
Foto: Duco de Vries
Suzy Blok:
“Maxime en Mees zijn gefascineerd door de complexiteit van hun eigen generatie. Ze vormen samen het collectief MAMM en ze zijn inmiddels hun derde werk aan het maken: No strings attached. Vanuit hun residentie bij het ICK, werken zij het thema ‘twenty-something’ uit. No strings attached onderzoekt het gevoel nooit stil te kunnen, of mogen, staan. Met bungeekoorden om hun middel proberen Maxime en Mees naar voren te bewegen, ondanks het zware gewicht dat zij met zich meedragen. De koorden zijn niet enkel een metafoor voor het altijd in beweging blijven, maar ook voor de trauma’s en ervaringen die een ieder met zich meedraagt in het leven."
Annet Zondervan:
“Als autodidact heeft Rossel Chaslie een tekenstijl ontwikkeld die hedendaags is en tegelijkertijd (meer kunsthistorisch geduid) expressionistisch van aard. Daarmee weet hij in één klap een brede doelgroep aan te spreken; van jong naar oud(er). Zijn tekeningen staan op papier, ‘stilstaand’ of zijn digitaal, ‘bewegend’. Zijn onderwerpen zijn maatschappelijk relevant en sluiten aan bij zijn eigen interessewereld: die van een jonge bi-culturele man die zijn weg aan het vinden is - als maker en persoon - binnen een gepolariseerde Nederlandse samenleving die worstelt met haar koloniale verleden. Chaslie werkt in opdracht en realiseert vrij, autonoom werk. In beide gevallen is zijn handschrift herkenbaar en eigen.”
Lees het interview met Rossel
Mixed media kunst en film
Voorgedragen door
Anja Masling
Gerrit Rietveldacademie
Anja Masling:
“Astrid Ardagh creëert experimentele verhalen die sociale codes en milieuverschijnselen onderzoeken. Haar werk combineert een poëtische beeldtaal met thema's over natuur en onze plaats in de maatschappij. Ze heeft een unieke artistieke stijl die het publiek weet te boeien.
Astrid studeerde in 2023 af aan de afdeling VAV- Moving Image. Haar documentaire filmproject "(Have you seen her - Har du sett ho)" onderzoekt de relatie tussen de mens en de natuurlijke cycli van het Noordpoolgebied. Met artistieke beelden en de stemmen van de eilandbewoners belicht de film de ervaring van het alledaagse leven in duisternis tijdens de winter. Door Astrid's werken worden we herinnerd aan de dringende noodzaak om onze band met de natuur te herstellen en misschien inspireren ze ons tot een collectieve actie voor een duurzame samenleving.”
Cas Bool:
“Sun Chang is een sociaal kunstenaar, onafhankelijk uitgever en pedagogisch ontwerper. De projecten van Sun zijn gericht op deelname van een bepaalde groep of gemeenschap; daarin onderzoekt zij sociale structuren en toegewezen sociale rollen. Ze gebruikt kunst om het belang van sociale relaties en uitwisseling te illustreren.
To M•Others is een kunstproject/nieuwsbrief gemaakt met moeders in Zuidoost en Molenwijk, om hun verhalen over het moederschap en vrouw-zijn te delen tot ver buiten hun eigen huishouden: to others and to mothers. Onderdeel was het maken van maskers om ieders persoonlijkheid uit te drukken, met aandacht voor de manier waarop vrouwen worden gezien als symbolen van huiselijkheid maar ook als potentiële bedreigingen. Een drie meter lang doek, met een afbeelding van een mierenhoop in de buik van een mier, verbeeldde de geest van het moederschap in de Bijlmer en hoe ze haar weg vond, schuin door Amsterdam, naar Molenwijk.”
Nduka Mntambo:
“Michael is een recente alumnus van de Master of Film ‘Artistic Research in and through Cinema’. Met een sterke basis vanwege zijn eerdere commerciële filmervaring, heeft hij tijdens de opleiding een unieke benadering ontwikkeld om de emotionele diepte van populaire media te verkennen.
Met behulp van geluid, ingewikkelde decorontwerpen en archiefmateriaal creëert hij betoverende droomlandschappen. De live geluid optredens zijn een mix van toeval en intentie.
Michael wil zich als autonome kunstenaar ontwikkelen, buiten het commerciële circuit. De Masteropleiding heeft hem met veel succes die context kunnen bieden. Maar nu begint het pas echt. Een YAA-award biedt hem – nu hij ook, juist vanwege het artistieke klimaat, heeft besloten zich hier vast te vestigen – de mogelijkheid om zijn volgende stappen te zetten op artistiek vlak.”
Foto's website: Hermien Buyse
of van de awardwinnaars
T +31 6 51593826
E info@youngartsupportamsterdam.nl
B
NL98 INGB 0006 4945 40
KvK 56380356
RSIN fiscaal nummer ANBI: 852098388