YAA-AWARD NIEUWE STIJL
WE DOEN HET DIT JAAR ANDERS
Het toekennen van een YAA-award gaat dit jaar anders. Er is niet langer een poel van nominaties: we honoreren álle zes voordrachten.
We hebben bewust minder instellingen aangeschreven omdat we aanvullend ook de Jonge Makers Prijs hebben ingesteld voor 2 á 3 kunstenaars per jaar. Onze ervaring is dat de instellingen zelf een goede keuze maken. De YAA-award bestaat uit een bedrag van € 2000,-, plus publiciteit en netwerk.
Eén van de zes award-winnaars krijgt daarnaast een publieksprijs. Het gaat hierbij om de eer, er is geen extra geldbedrag aan verbonden. U en andere YAA-leden bent het publiek en stemmen op de dag van de award-uitreiking op jullie favoriete kandidaat. Hun live-presentaties en de interviews in de komende nieuwsbrieven zijn daarvoor bepalend. Dus: ga ze lezen!
De prijsuitreiking vindt plaats op 12 september bij Framer Framed. De uitreiking vormt de start van een periode waarin we de kunstenaars en hun producties gaan volgen.
In 2023 hebben de volgende instellingen een kandidaat voorgedragen:
de Nederlandse Filmacademie, de Gerrit Rietveld Academie, het Conservatorium van Amsterdam, Framer Framed, CBK Zuidoost en ICK (Space for Dance Art). De award winnaars 2023/2024 zijn: Michael Bucuzzo, Astrid Ardagh, Ramin Amin Tafreshi, Sun Chang, Rossel Chasli en Maxine Abbenhues & Mees Meeuwsen (van Collectief MAMM).
In deze en komende nieuwsbrieven vertellen deze zes instellingen over hun keuze en worden de winnaars geïnterviewd. Maxine Abbenhues en Mees Meeuwsen zijn de eersten. Ze vertellen over hun liefde voor partneringtechnieken en acrobatiek.
YAA ACTIVITEITEN
VRIJDAG 17 MEI 2024, 20.15 UUR
COMPOSER's FESTIVAL
Elizabete Rudzinska, YAA Awardwinnaar 2022
laat een nieuwe orgelcompositie horen.
ORGELPARK
Gerard Brandtstraat 28
info en kaarten
Samen gaan: laat
hier
even weten dat je gaat
AWARDWINNAARS 2023/2024
Mees en Maxime zijn gefascineerd door de complexiteit van hun eigen generatie. De mentaliteit en tijdsgeest waarmee twintigers kampen drukken zij uit met partneringtechnieken en acrobatiek. Door veel leeftijdgenoten te interviewen weten zij wat er speelt. Maxime en Mees, jonge twintigers van resp. 26 en 25 jaar, typeren hun generatie als bezige bijtjes. “Je zit nu in je prime time, presteren móet je, als je er niets moois van maakt faal je. Wij zijn opgevoed door een generatie die zei dat alles kan en alles mag, daardoor zitten wij met keuzestress om je eigen geluk te realiseren. We leggen de lat hoog want we zijn zelf verantwoordelijk voor ons eigen geluk. Dat gevoel wordt versterkt doordat we elkaar steeds op internet zien - hoe goed we het doen – waardoor we een verstoord beeld hebben van de realiteit. We zijn een complexe generatie. We hebben beiden een fascinatie voor het analyseren van onze generatie, we willen ontdekken waar al die burn-outs vandaan komen.
Autobiografisch
Ons werk is autobiografisch, we drijven de spot met onszelf. De twintigers uit onze linkse kunstbubbel hebben iets tegenstrijdigs: we zijn heel bewust en strijdlustig, gebruiken grote woorden, maar actie? We eten vega, doen yoga, mindfulness, en vliegen ook gewoon naar Azië. Onze voorstelling No strings attached die we nu ontwikkelen, gaat over weerstand, veerkracht, spanning en balans. Daarvoor gebruiken we bungeekoorden. We vragen ons af: hoe kun je iets wat tegenzit ook in je voordeel gebruiken?...
...Dat hebben Maxime en Mees ook zelf ervaren. Maxime door vlak voor de auditie aan de dansschool wegens grote twijfel af te haken en geschiedenis aan de universiteit te gaan studeren. Het viel niet tegen, maar het deed haar wel beseffen dat haar liefde voor dans en theater nog net iets groter was. Ze koos voor een beroepsleven in de kunst. Mees wist altijd al dat hij verder wilde in de dans, maar leerde in de jaren dat zijn vader erg ziek was om optimistisch in het leven te staan en een pluk-de-dag mentaliteit te koesteren.
Momentum
Maxime en Mees verkennen partneringtechnieken en acrobatiek. Partnering is het dansen met twee of meer lichamen. Je deelt elkaars gewicht: je beweegt, draagt, vangt, gooit en tilt een ander. Niet kracht maar momentum is waar het om draait. Mees: “Door het momentum te gebruiken kunnen we allebei alle rollen nemen en elkaars lichaam tillen. De repetities zijn zwaar om de exacte timing te vinden zodat kracht en vallen niet nodig zijn. Het vergt super concentratie en focus, en heel erg in het moment zijn. Dan wordt het bijna meditatie. We moeten eerlijk zijn naar ons eigen gewicht zodat je leesbaar bent voor je partner.”
Maxime: “We zijn een stelletje geworden. Eerst trainden we, toen vielen we op elkaar, maar Mees zegt dat de training een soort paringsdans was, een verkapte vorm van daten.”
“We hopen dat onze voorstelling twintigers aanspreekt, ook vanwege het thema, maar het theaterpubliek is meestal ouder. Moderne dans is vaak moeilijk en abstract, wij willen het toegankelijk houden. We spelen daarom ook regelmatig buiten op openbare plekken, de feedback van kijkers is dan casual en leuk. We willen wel diepgang hebben, meerdere betekenislagen aanbrengen, maar iedereen moet het kunnen voelen.”
“We spelen dit jaar ook nog de eerste voorstelling uit deze cyclus: Something Else. Volgend jaar gaan we The Big ’30 ontwikkelen; als je eenmaal de 25 bent gepasseerd dan….oef, dat zie ik aan mijn vrienden.
Prijzengeld
Maxime is onverwacht genomineerd voor The Next Step Award van de Van de Ende Foundation, van wie zij eerder een studiebeurs voor een jaar in Engeland had ontvangen. “Ik wil met die prijs weer een buitenland ervaring betalen, een compleet andere plek is super inspirerend.”
Partnering is in Nederland nog in ontwikkeling. In Spanje, Portugal, Argentinië en de VS zijn ze daar veel verder mee. Circus en dans combineren is onze droom. Voor ons is het leuk om de YAA award te gebruiken om samen naar bijvoorbeeld Portugal te gaan.”
DE JONGE MAKERSPRIJS
YAA is verheugd dat we dankzij het Zadelhoff Cultuurfonds weer twee Jonge Makersprijzen kunnen uitreiken. Gerben Vaillant ontvangt de prijs om een vierde productie bij Frascati te ontwikkelen. In een van de volgende nieuwsbrieven nodigen we onze YAA vrienden uit voor een voorstelling en Meet & Greet met hem. Podium Mozaïek heeft danser-choreograaf Vainergill Thurnim voorgedragen als Jonge Maker. Ook over haar zult u in latere nieuwsbrieven meer horen. Maar we willen in de toekomst meer jonge makers blij maken.
De Jonge Makers prijs is erg in trek omdat we met de productiehuizen kunnen overleggen voor wie de prijs kan worden ingezet, zodat ze al in het maakproces weten dat er een extra bedrag beschikbaar komt, dat de YAA-nieuwsbrief een artikel over de kunstenaar en zijn werk zal publiceren en - last but not least - dat YAA met veel vrienden naar de voorstelling komt.
Voor YAA betekent het dat we opzoek willen gaan naar bedrijven die interesse hebben om voor een aantal jaar mee te doen om meerdere kunstenaars de Jonge Makers prijs te geven. Op dit moment kunnen we slechts twee jonge mensen per jaar honoreren voor de Jonge Makersprijs. YAA wil het aantal graag verdubbelen. Hebt u als lezer een goed idee, neem dan contact op!
kalender
Hier kunt u zien hoe jonge kunstenaars die de afgelopen jaren door YAA zijn gesteund, hun artistieke weg vervolgen.
Composers Festival
Orgelcompositie
Elizabete Rudzinska - YAA Award 2022
17 mei 2024, 20.15 uur
Orgelpark
Gerard Brandtstraat 28
Info en tickets
Queer Open Space
publication and performatie presentation
Sun Chang, Awardwinner 2023/2024 - jullie kennen haar nog niet!
26 mei 2024, 15.00 - 17.00 uur
Framer Framed, Oranje Vrijstaatkade 71
(Don't) look me in the eyes
Dans
Ainhoa Hernandez Escudero - Jonge Makersprijs 2022
31 mei, 21.30 uur
1 juni, 17.00 uur
De Kikker, Utrecht, Ganzenmarkt 14
Info en tickets
Roof
voorstelling over koloniale roofkunst in Nederland
Maxine Palit de Jongh - YAA Award 2022
in een stuk van Likeminds en Bellevue
6 -21 juni
Theater Bellevue Amsterdam
Info en tickets
Something Else
dans en acrobatiek
Collectief MAMM – YAA Award 2024
16 juni om 15 uur
Amstel CC, Cullinanplein 1, Amsterdam
Info en tickets
INSCHRIJVEN
Nieuwsbrief
Fijn dat u zich wil opgeven
voor de YAA Nieuwsbrief.
Hiervoor hebben we
de volgende gegevens nodig:
Hartelijk dank voor het inschrijven op onze nieuwsbrief.
Foutmelding
Foto's website: Hermien Buyse
of van de awardwinnaars
T +31 6 51593826
E info@youngartsupportamsterdam.nl
B
NL98 INGB 0006 4945 40
KvK 56380356
RSIN fiscaal nummer ANBI: 852098388