AWARDWINNAARS
AWARDWINNAARS 2013
voorgedragen voor
Harry Heyink
docent aan de Rietveldacademie
en initiator van
de European Exchange Academy
01062020. Ola Lanko hoorde bij de eerste groep kunstenaars die in 2013 een YAA award ontvingen. Ola bood zomer 2020 collega kunstenaars een residentie aan. Hoe gaat het met onze awardwinnaar van het eerste uur en waarom steunt zij juist jonge collega’s?
Ik begrijp dat je naast het maken van installaties je nu ook docent bent?
Ik geef al sinds 2014 les, dus een jaar nadat ik de award kreeg. Ik begon met een interdisciplinair programma aan de universiteit van Leiden. Studenten uit verschillende disciplines, denk aan geschiedenis, geneeskunde of antropologie, bogen zich over de vraag: Hoe kan kunst een toevoeging zijn op mijn praktijk. Ik vind het interessant om vanuit verschillende richtingen iets te benaderen.
Nu geef ik nu drie verschillende vakken aan de Hogeschool der Kunsten in den Haag (KABK) Zo geef ik bijvoorbeeld installatieontwerp. Out of the box denken is mijn sterkste kant. In het vak ‘mis en scene ‘ leer ik studenten om niet de traditie te volgen maar zonder angst te vertrouwen op jezelf. Daag jezelf uit en omarm je onzekerheid. Dit als belangrijke elementen in het creatieve proces. Voorkom vooral het doelgericht denken.
Wat geeft het docentschap aan de KABK jou?
Alles wat ik de dagen dat ik geen les geef ontdek, deel ik met mijn studenten. Samen komen we tot nieuwe inzichten. Ik groei met hen mee en omgekeerd inspireren zij mij in mijn werk. Zij zijn de toekomst en hebben meer tijd om te experimenteren en ik kan mijn ervaring inbrengen. Daarentegen hebben zij hebben connectie met het publiek
Ik geef iets van mezelf en zij gaan het verder ontwikkelen. We bouwen het samen op.
Japans restaurant als installatie.
Ik heb alles in deze ruimte zelf gemaakt en omgevormd tot dit restaurant. Met deze installatie als restaurant heb ik ontdekt dat mijn bezoekers me meer vertrouwen gaven dan ik in de kunstwereld ontving. Kwetsbaarheid laten zien jezelf open stellen hebben een positief effect op de maatschappij
Waarom biedt jij andere kunstenaars een platform?
Ik merkte dat ik in mijn werk naar binnen gericht was en gesloten werd om zo mijn binnenkant te beschermen. Plus dat ik de connectie met andere kunstenaars miste. Daarom bedacht ik om kunstenaars uit te nodigen in mijn ruimte.
Delen is voor mij belangrijk.. Als je dezelfde uitgangspunten deelt dan kun je meerdere kunstenaars samenwerken, elkaar inspireren en ook je publiek verbreden.
Juist dankzij Corona hadden mijn gastkunstenaars tijd om dit experiment aan te gaan.
voorgedragen voor
Harry Heyink
docent aan de Rietveldacademie
en initiator van
de European Exchange Academy
Choreografie
voorgedragen door
Suzy Blok
directeur van Dansmakers
Amsterdam
In het werk van het Portugese choreografisch duo Diaz en Roriz, wordt door fragmentatie en deconstructie van de beweging en associatief stemgebruik de persoonlijke fascinatie geuit in virtuoze en precieze choreografieën van beweging en stem. Dias & Roriz zijn twee onafhankelijke dansers en choreografen die intensief samen werken in verschillende dansprojecten en nu langzaam buiten Portugal bekendheid verwerven.
Met de voorstelling “A Gesture That Is Nothing But A Threat” wonnen Dias & Roriz de Prix Jardin d’Europe en zijn zij gekozen tot priority company van het Europese dansnetwerk Aerowaves 2013. In deze theatrale choreografie gaan zij het discours aan over individuele identiteit en de overkoepelende culturele en nationale identiteit.
Dansmakers Amsterdam wil deze twee jonge choreografen graag ondersteunen door hen in de Amsterdamse dansscène onder te dompelen en hun werk te tonen in het jonge makersfestival PUNCH 2013. Tijdens Punch zullen zij in de dagen voorafgaand aan, alsook gedurende het festival, een “interactive workshop” leiden waarbij zij het publiek letterlijk de vloer mee opnemen en betrekken in hun artistiek proces.
Sofia Dias & Vitor Roriz
Met steun van Young Artfund Amsterdam kan dit mogelijk gemaakt worden.
Ashraf Moneim is een kunstenaar uit Sudan. Hij haalde zijn Master aan de Sudan University of Science and Technology (Fine and Applied Arts). Ashraf heeft verschillende tentoonstellingen gehad o.a. in Egypte en in het Camcasoria Contemporary Art Museum in Italië. Daarnaast gaf hij diverse workshops in Sudan en in Duitsland.
Ashraf Moneim
Ashraf zou graag zijn project “Windows” willen afmaken. Hij voelt zich daarbij vooral aangetrokken door de ramen in de traditionele Soedanese architectuur in de vorm van een driehoek. Hij wil daarbij onderzoeken welke veranderingen/vernieuwingen er zich afspelen achter die ramen en welke impact dat heeft op zijn eigen gebruik van kleuren, vormen en objecten. Meer van zijn werk kunt u vinden op zijn website .
Ik wil mensen zien zoals zij zichzelf zien
Als laatste in de serie van onze exposanten bij Open Ateliers Nieuwmarkt stellen we met plezier een oude bekende van YAA aan u voor:
Adéọlá Ọlágúnjú. Zij hoorde tot de eerste awardwinnaars in 2013. YAA vrienden hebben ook haar tentoonstelling in Palais de Tokyo bezocht. En nu heeft u op 9 en 10 oktober de kans om haar werk te bekijken tijdens de Open Ateliers Nieuwmarkt. Adéọlá is zowel fotograaf als beeldend kunstenaar, werkt met verschillende kunstvormen en ontwikkelt zichzelf voortdurend. Adéọlá verkent identiteit, keuzevrijheid en fotografeert mensen in hun omgeving.
Jij fotografeerde deze mannen, waar mensen bang voor zijn, zelfs in hun privéruimtes.
Foto's website: Hermien Buyse
of van de awardwinnaars
T +31 6 51593826
E info@youngartsupportamsterdam.nl
B
NL98 INGB 0006 4945 40
KvK 56380356
RSIN fiscaal nummer ANBI: 852098388