Nieuwsbrief mei 2023

NIEUWS & ACTIVITEITEN

MEI 2023

YAA activiteiten

VRIJDAG 2 JUNI 2023

UITREIKING JONGE MAKERSPRIJS
AINHO HERNÁNDEZ ESCUDERO (Choreografie)
20:30 THEATER DE VLUGT

AANMELDEN

ZATERDAG 24 JUNI 2023

CBK ZUIDOOST
KENNISMAKING MET CENTRUM BEELDENDE KUNST ZUIDOOST
15:30 - 19:00 uur: CBK ZUIDOOST
Anton de Komplein 120, 1102 DR Amsterdam

AANMELDEN

DONDERDAG 6 JULI 2023

GRADUATION SHOW GERRIT RIETVELD-ACADEMIE
11.00 - 13.00 uur: RONDLEIDING DOOR HARRY HEIJINK EN ANJA MASLING
Fred. Roeskestraat 96, verzamelen: onderaan de trap bij de ingang van het hoofdgebouw.

Voor YAA-leden zijn 30 plaatsen beschikbaar in twee groepen van elk maximaal 15 deelnemers.
Aansluitend is er gelegenheid om op eigen kosten in de kantine een te lunch nuttigen.
AANMELDEN



       JONGE MAKERS PRIJS


AINHO HERNÁNDEZ ESCUDERO

Dit jaar kan YAA, dankzij de Stichting Zadelhoff Cultuurfonds, weer twee jonge makers blij maken. De eerste die we gaan zien is Ainhoa Hernández Escudero, choreograaf van ICK Artist Space, onder de bezielende leiding van Suzy Blok. In haar dansvoorstelling probeert Ainhoa ​​Hernández Escudero het klassieke Griekse godenverhaal van Medusa en de Gorgonen te bezweren met behulp van dans, pop, hedendaagse dramaturgie, technologie en muziek. Ze laat het publiek nadenken over de representaties van vrouwen en queer personages in de fundamentele verhalen van de westerse cultuur.
In Westbeat, een prachtig pand in Amsterdam-West, vlakbij de ring, kwam in december jl. een groep housing vrienden samen voor een rondleiding, lunch en dansvoorstelling van ICK. Suzy Blok, hoofd van ICK Artist Space, wilde hiermee YAA bedanken voor het housing aanbod waarvan veel dansers gebruik maken. Het fraaie gebouw was een verrassing, de lunch overheerlijk, de voorstelling indrukwekkend en de sfeer bijzonder goed.


De choreograaf Ainhoa ​​Hernández Escudero (geboren en getogen in Madrid) studeerde in 2022 af aan de masteropleiding DAS Theater. Haar werk beweegt zich op het snijvlak van pop, post-internet-esthetiek, technologie en mainstream-cultuur. Ze werkt momenteel aan het project Blooming – The Saga; een driedelig choreografisch werk dat zich richt op sciencefiction, dromen, magie en queerness, en hun potentieel om een alternatieve werkelijkheid te produceren en zichtbaar te maken.


Ainhoa ​​ontving de AFK 3 Package Deal 2022/2023 in de categorie dans.

‘(Don't) look me in the eyes’ is geïnspireerd op een Griekse mythe. De dansvoorstelling geeft inzicht in het verhaal van Medusa: het slangenkoppig monster dat mensen in steen kon veranderen, werd verkracht door Poseidon, gestraft door Athene en vermoord door Perseus. De verhalen van haar twee onsterfelijke zussen Stheno en Euryale, die de kracht hebben om luid te schreeuwen, komen ook aan bod. Hun naam, de Gorgonen, betekent 'grimmig of verschrikkelijk', aangezien de drie zussen werden beschouwd als gevreesde monsters. De zusjes zijn een sprekend voorbeeld van vrouwenhaat en afwijzing van 'het vreemde' in de oudheid. Tegelijkertijd reflecteren ze als figuren ook op de relatie van de vrouw met het niet-menselijke en de figuur van de slang.




TERUGBLIK

Hans van de Veen blikt terug op de monoloog-voorstelling Vecht van Maxine Palit de Jongh. Maxine, die in 2022 een YAA-award won, weet overtuigend de omvangrijke toeslagenaffaire te trechteren tot het leven van één vrouw, één moeder. In de nabespreking lichtte zij haar werk toe.


Van trauma kunst maken


‘Ik teer op tekorten. Dat is nog erger dan op niks.’


‘Ik zie het als mijn taak als schrijver en als kunstenaar’, zei Maxine Palit de Jongh tijdens de nabespreking van haar monoloogvoorstelling Vecht, ‘om het verhaal te vertellen. Zodat de mensen die daar de pijn nog van voelen, die het trauma nog aan het verwerken zijn, dat niet hoeven te doen. Het is niet hun verantwoordelijkheid om van trauma kunst te maken.’

Maxine Palit de Jongh is een jonge, veelbelovende toneelschrijver, theatermaker en dichter. Ze was afgelopen jaar ook een van de winnaars van de YAA-awards. Haar voorstelling Vecht was op 21 maart te zien in De Meervaart, als onderdeel van het festival Lieve Stad. Een festival dat volgens de eigen omschrijving ‘de stad en haar diversiteit viert, maar die ook onderwerpen die schuren niet uit de weg gaat.’

En schuren, dat doet Vecht. Het laat de verwoestende gevolgen zien van de toeslagenaffaire, waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur. Teruggebracht tot het verhaal van één vrouw, Zafira. 'Wat een tekst, wat een performance!’, schreef de Theaterkrant. ‘De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Griekse tragedie.'


Minstens zoveel als over een arrogant en onbenaderbaar overheidsapparaat gaat Vecht over institutioneel racisme. Het laat zien wat het betekent om altijd op je hoede te moeten zijn vanwege je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit.

Voor Maxine was dit een extra motivatie om zich aan het schrijven van de monoloog te zetten. ‘Ik ben ook een vrouw van kleur’, zei ze in het nagesprek. ‘Ik weet ook hoe het is om in een systeem te leven dat niet altijd op je aansluit.’

Een sterke persoonlijke motivatie dus, maar dat is op zich niet voldoende om dit thema overtuigend aan de kaak te stellen. ‘Ik vind het heel belangrijk om te kijken wat er nu precies is gebeurd tijdens de toeslagenaffaire. Daarom heb ik heel veel feitelijk onderzoek gedaan. Op een journalistieke manier stukken gelezen, mensen gesproken. En dat ben ik allemaal gaan trechteren tot één vrouw, één moeder. Omdat ik denk dat het zo het meest invoelbaar wordt.



VRAAG NAAR YAA HOUSING


We zoeken dringend naar nieuwe housing plekken voor jonge kunstenaars. De behoefte blijkt erg groot. Denk je erover mee te doen? Neem dan contact op met Wies of Marianne.


YAA is heel blij met de toename van het aantal vrienden die verblijf bieden aan jonge kunstenaars die in Amsterdam moeten zijn voor het optreden tijdens een festival, het maken van een productie, het voorbereiden van een expositie of een deeltijd postacademische opleiding volgen.

De vraag, via onze partners is enorm toegenomen.

Zij kunnen met geen mogelijkheid de torenhoge hotelprijzen betalen. Ook is het verblijf bij collega’s steeds moeilijker, vrijwel niemand heeft meer ruimte.

Zonder het aanbod van YAA zouden organisaties als TENT en ICK Artist Space een aantal voorstellingen in hun festival moeten schrappen.

Voor de studenten van de postacademische deeltijdopleiding choreografie van DAS is het helemaal erg moeilijk om voor bijvoorbeeld drie weken een plek in Amsterdam te vinden. Deze instellingen zijn dan ook heel blij met het genereuze aanbod van YAA-vrienden.

In 2021 regelde YAA 360 overnachtingen, in 2022 waren dat 740 overnachtingen en tot juni 2023 hebben we al 411 overnachtingen ingepland.


kalender


 

 

Hier kunt u zien hoe jonge kunstenaars die de afgelopen jaren door YAA zijn gesteund, hun artistieke weg vervolgen.
 
25 mei 2023
O. Festival for opera, music and theatre
O-Golem, Beta-versie van een kamer opera
door Manuel Sanchez Garcia (YAA) & Elodie Glerum
Ubik theater, Boomgaardsstraat 69, 3012 XA Rotterdam
 
INFO
 
29
mei 2023
Bijlmer Parktheater
Searching for the ISM
Aanvang: 15.00 uur
Dansvoorstelling van Yaa-award winnaar Nedda Sou (ISH Dance Collective). Vier krump-   dansers gaan   op zoek naar wat hun leven zin geeft. Krumping is een soort hip hop, o.a.   geïnspireerd door   traditionele Afrikaanse dansvormen.

 
INFO
 
9-18 juni 2023                       
 Oerolfestival 
In de Meervaartproductie REMLA gaan dansers Redouan Ait Chitt en Denden Karadeniz (YAA)   een   unieke samenwerking aan met het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO).

 
INFO REMLA / INFO OEROL 
 
7 juli 2023
Vondelpark Amsterdam
13-14 juli 2023
Meervaart, Amsterdam
De nieuwe show van Andreas Hannes (YAA), Sway, gaat tijdens Julidans in première.   
 
INFO
 
najaar 2023
Diverse theaters in het land
Vecht. Theatermonoloog over de toeslagenaffaire van Maxine Palit de Jongh (YAA). 
 
INFO



plannen


 

Uitreiking YAA-awards 2022.
De feestelijk award-uitreiking, waar alle winnaars van 2022 weer samen aanwezig zullen zijn, zal plaatsvinden op donderdag 12 oktober 2023 van 16.00-18.00 uur in de Sweelinckzaal van het Conservatorium van Amsterdam.
 
Uitreiking tweede Jonge Makersprijs 2023
Op do 31 augustus om 19.00 uur speelt Liza van Brakel van Tent haar nieuwe voorstelling Galop op het NDSM-terrein. Het is de openingsvoorstelling van het festival Circusbende. Na afloop van de voorstelling wordt aan haar de Jonge Makersprijs uitgereikt.




INSCHRIJVEN 

Nieuwsbrief 

NIEUWSBRIEF

Share by: